Mediacció | Època de canvi o canvi d’època?
17696
post-template-default,single,single-post,postid-17696,single-format-standard,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-14.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Època de canvi o canvi d’època?

Època de canvi o canvi d’època?

La historia de la humanitat ha tingut una variable immutable , el canvi. Aquest canvi ha tingut múltiples dimensions: estructurals i conjunturals, culturals, tecnològics, ecològics i geològics, de poder, etc. El nostre temps actual és un temps de canvi constant possiblement amb una acceleració intensa provocada per la dimensió tecnològica, geopolítica i ecològica, entre d’altres.

La transició cap al nou món evidenciaria si el que estem vivint és un canvi d`època o una època de canvi. A tall d’exemple observen la gràfica poblacional on es visualitza el canvi poblacional per països .

La configuració d’àrees de comerç global amb acords multilaterals planteja noves dinàmiques relacions i geopolítiques entre estats. A continuació podem veure la relació de països sense tractat de lliure comerç ( en color gris).

La mobilitat social incorpora nous matisos amb la incorporació de nous col·lectius i països emergents com veiem al següent gràfic:

El repartiment de riquesa a España a l’any 2012 on les rendes del capital van superar en valor relatiu de PIB a les rentes del treball (veure gràfica):

Les dinàmiques de cohesió europea generant nous equilibris i (re)configuració del tamany de la res publica on antics actor desenvolupen tendències regressives , com a Espanya, i d’altres emergents intenten dibuixar nous models com Eslovènia (veure gràfica).

Així doncs estem en un temps de transició cap a quelcom per fer per tant projectar escenaris de futur és complex en un entorn VUCA. Alhora les societats i estats hauran d’adoptar models lean de prototipatge i validació fortament arrelats al territori amb valors sòlids. No es tracta d’un imperatiu categòric però si de reflexions per poder trobar respostes a les necessitats actuals.

Època de canvi o canvi d’època?

No hi han comentaris

Publica un comentari