29 maig Època de canvi o canvi d’època?
La història de la humanitat ha tingut una variable immutable, el canvi. Aquest canvi ha tingut múltiples dimensions: estructurals i conjunturals, culturals, tecnològiques, ecològiques i geològiques, de poder, etc. El nostre temps actual és un temps de canvi constant possiblement amb una acceleració intensa provocada per la dimensió tecnològica, geopolítica i ecològica, entre d’altres.
La transició cap al nou món evidenciaria si el que estem vivint és un canvi d’època o una època de canvi. A tall d’exemple observem la gràfica poblacional on es visualitza el canvi poblacional per països.
La configuració d’àrees de comerç global amb acords multilaterals planteja noves dinàmiques relacionals i geopolítiques entre estats. A continuació podem veure la relació de països sense tractat de lliure comerç (en color gris).
La mobilitat social incorpora nous matisos amb la incorporació de nous col·lectius i països emergents com veiem al següent gràfic:
El repartiment de riquesa a Espanya a l’any 2012 on les rendes del capital van superar en valor relatiu de PIB a les rentes del treball (veure gràfica):
Les dinàmiques de cohesió europea generen nous equilibris i (re)configuració de la mida de la res publica on antics actor desenvolupen tendències regressives, com a Espanya, i d’altres emergents intenten dibuixar nous models com Eslovènia (veure gràfica).
Així doncs estem en un temps de transició cap a quelcom per fer, per tant projectar escenaris de futur és complex en un entorn VUCA. Alhora les societats i estats hauran d’adoptar models lean de prototipatge i validació fortament arrelats al territori amb valors sòlids. No es tracta d’un imperatiu categòric però sí de reflexions per poder trobar respostes a les necessitats actuals.
Època de canvi o canvi d’època?
No Comments